top of page

KOVİD 19'UN ÖĞRETTİKLERİ (KAMUCULUK)

Güncelleme tarihi: 17 Nis 2020

Vatan Partisi Genel Başkanı Üretim Devrimi isimli bir kitap yazdı. Dört maddelik özetleme yapmış.

1. Gıda Güvenliği

2. Güvenliğin güvenliği

3. Sağlık güvenliği

4. Eğitim güvenliği

Yaşadıklarımıza bakarak, bu maddeleri yorumlayabiliriz.


Gıda Güvenliği

Gıda güvenliğinde bu güne kadar hükûmetler ne yaptı, vatandaş nasıl davrandı? 1980 lerden bu yana emperyalistlerin isteği ile ekonomimiz uluslar arası ekonomi ile entegre edildi. Hızla devletin elindeki Şeker fabrikaları, Et Balık Kurumları, Süt Endüstrisi Kurumları, Devlet Üretme Çiftlikleri, Yem, gübre, tarım ilaçları fabrikaları özelleştirildi ya da kapatıldı. Üretici kooperatifleri devre dışı bırakıldı. Tarım ve hayvancılıkta fiyat kontrolû devletin elinden çıktı. Özel firmaların keyfine bırakıldı.

Kovit 19 dan bir kişinin testinin pozitif çıkması ile birlikte, vatandaşın gıda güvenliğine güvenmediğini gösterdi. Marketler adeta yağmalandı. Raflarda kuru bakliyat, makarna ve kolonya kalmadı.

Demek ki, devleti küçültmek değil, büyütmek lazımmış. Kamuculuk önemli imiş.


Güvenliğin güvenliği

Terörle mücadele içinde olduğumuz için, şu anda güvenli görünüyor. Burada da eksiklik var. Silah, mühimmat, araç ve gereç üretiminde devletin ağırlığının arttırılması gerekir.


Sağlığın güvenliği

Yine seksenlerden itibaren devleti küçültme adına özel hastaneler teşvik edildi. Devlet hastanelerinden doktorlar özel hastanelere çekildi. Özel hastaneler, gereksiz tahlil, gereksiz yatırma ve neredeyse tamamı sezeryan doğumla şişirilmiş faturalarla sgk soyulmuştur. Kovit 19 saldırısında özel hastane ve şehir hastanelerinin bir işe yaramadığı görüldü. Sağlık Bakanlığı test edilecekleri ve tedavi edilecekleri devlet ve üniversite hastanelerine yönlendiriyor.


Demek ki Özel hastaneler değil, Kamu Hastaneleri büyütülmeliymiş.


Eğitim güvenliği

Özel okullar da bütün teşviklere rağmen başarılı olamadılar. Bazıları velilerden parayı toplayıp, başka işe yatırarak öğrencileri ortada bıraktı.

Demek ki eğitim de özel firmalara bırakılmamalı imiş.


Bu dört önemli konu. Ama sadece bunlar değil, bütün ekonomide devlet ağırlığı olmalı.

Demir Çelik fabrikaları, Bankalar ve Sigortalar, Telekom mutlaka devlet kontrolunda olmalı.

Kamuculuğun ne kadar önemli olduğu, Çin Halk Cumhuriyetinin Kovit 19 salgınında gösterdiği başarıdan anlaşılmaktadır. Kendileri salgını durdurdukları gibi, İran ve İtalya’ya yardıma koşmaları takdir edilecek bir davranıştır.

40 yıldır özelleştirme saldırısı altında olan ülkemiz, Sağlık Bakanlığımızın Çin’i örnek alması ile bu salgını milletçe atlatacağız. Sağlık Bakanımızın süreci iyi yönettiği ortadadır.





Mustafa Cerit

Comentários


bottom of page